QRZ callsign lookup:

Omdat de VERON leden moesten vergaderen over voorstellen voor de Verenigingsraad begonnen we hiermee om half acht. De aanwezige leden hadden de gepubliceerde voorstellen van tevoren al bestudeerd zodat via een PowerPoint presentatie een snelle besluitvorming mogelijk was en de stemmen konden worden geteld.  Even na achten waren we hiermee klaar en inmiddels waren er al de nodige VRZA-collega’s binnengedruppeld zodat de eigenlijke clubavond kon beginnen. Na de inwendige mens versterkt te hebben met een kop koffie gaf Mans, PA0MBJ een korte presentatie over de vier voorgestelde knutselprojecten met daarbij een kosteninschatting. De voorstellen waren: een digitale RF Wattmeter/veldsterktemeter, de X-Phase storingsonderdrukkings schakeling, een 100 W dummyload en een componententester. Uit de eerste twee knutsels moest gekozen worden, de 3e en 4e knutsel zijn klein en kunnen samen met de grote knutsel worden gedaan. De overgrote meerderheid koos voor de X-Phase storingsonderdrukker waarvoor 11 leden belangstelling hadden. Dit project zal verder uitgewerkt worden en gaat na de zomervakantie van start. Aanmelden hiervoor is nog steeds mogelijk via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Voor de 100W dummyload kunnen belangstellenden de RF vermogensweerstand en de heatsink met ventilators aanschaffen via Erik, PA7ES voor 5 Euro per setje. De Banggood componententester is individueel te bestellen in China via de Banggood website. Even Googelen op Banggood component tester kit. De prijs is rond de 10 Euro en de verzending is gratis! Vraag me niet hoe dat allemaal kan voor die prijs. Het duurt wel 3 weken voordat het pakketje binnenrolt. Al met al viel er dus heel wat te beleven op onze gezamenlijke clubavond en ziet het er naar uit dat de soldeerbout binnenkort opgestookt moet gaan worden.

Mans PA0MBJ

 

 

 

 

 

 

 

Op onze maartavond kwam Rudi Engelbertink, PA4UNX een lezing houden over propagatie. Het onderwerp mocht zich verheugen in een ruime belangstelling van onze VRZA- en VERON-leden die zeker 43-mens sterk kwamen opdagen. Na wat technische strubbelingen m.b.t. koppeling tussen laptop en beamer ging Rudi van start en legde uit wat ionisatie in de ionosfeer doet, wat de effecten zijn overdag en ’s nachts en waarom onze radiogolven zo mooi afbuigen als zij in de geïoniseerde lagen terechtkomen. De propagatiesoorten en begrippen als Fo en MUF kwamen aan bod. Ook de geomagnetische verstoringen werden besproken en tot slot behandelde Rudi de diverse propagatieprogramma’s die beschikbaar zijn om condities aan te geven. De demo van VOAPROP, een van de beschikbare propagatieprogramma’s maakte duidelijk dat zoiets onmisbaar is voor de geharde DX-jager. Kortom, het was een interessante avond waar de actieve amateur veel kon opsteken. Na de presentatie ging het onderling QSO nog geruime tijd door, geïnspireerd door de lezing en keerde men voldaan huiswaarts op een laat tijdstip.

Mans PA0MBJ

Zowel de VERON als de VRZA hielden op deze avond hun jaarvergadering in aparte ruimtes. Dankzij de goede voorbereiding door onze VERON secretaris en penningmeester kon de agenda vlot afgewerkt worden en waren we al om 9 uur klaar hiermee. Een tijdje later was ook de VRZA klaar met hun vergadering en konden we met het gezamenlijke deel beginnen waarin de invulling van de clubavonden, excursies en knutselprojecten werd behandeld. De sfeer zat er goed in en daardoor staan er weer een paar leuke lezingen op het programma, zijn er twee voorstellen voor een excursie en waren er wel vijf ideeën voor een knutselproject. Twee leden hadden een zelfbouw ontwerp meegenomen waar veel belangstelling voor was om na te bouwen. De besturen gaan dit verder uitwerken en komen met nadere voorstellen. Bianca, onze dame achter de bar werd in het zonnetje gezet met een bloemetje vanwege haar toewijding en zelfgebakken lekkernijen. En ook Rikus kreeg na afloop een boeket vanwege zijn inzet voor onze nieuwsbrief. Al met al kunnen we terugkijken op een levendige avond waarin we ook nog verblijd werden door de komst van een nieuw VERON lid bij de afdeling Wageningen.

Mans PA0MBJ

De Valleigroep bestaande uit de VERON afdeling Wageningen en de VRZA afdeling Zuid-Veluwe begonnen het nieuwe jaar met een flinke opkomst van meer dan 30 leden. Na het handenschudden was er gratis koffie en door Bianca zelf gebakken taart wat de gezelligheid zeker ten goede kwam. Wolter, PA5WN kondigde de PACC 2017 aan waarvoor de inschrijving is geopend. We hopen op veel deelnemers uit onze verenigingen. Mans, PA0MBJ zorgde voor een technisch toetje door het houden van een korte presentatie over een 20-meter jaszak ontvangertje waarvoor hij een SMD printje van 5 x 10 cm had ontworpen. Een en ander was ter plekke te bewonderen ene ook een tweede exemplaar in aanbouw voor de 80-meterband. Intussen stonden er nootjes en andere hartige zaken op tafel en kon iedereen zijn consumptiebonnen inwisselen voor een drankje. Al met al een gevarieerde avond.

Download hier de presentatie van het 20m ontvangertje.

Mans PA0MBJ

 

JSN Solid template designed by JoomlaShine.com